apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Salaris       Consuminderen       Bijverdienen       Wonen       Budgetbeheer       Mijn verhaal    

Dit moet je weten over je vakantiegeld

Wie moet rondkomen met een bescheiden loon, ziet de maanden mei of juni met plezier tegemoet. Dat zijn de maanden waarin traditioneel het vakantiegeld wordt uitbetaald.

Maar voor je uitgaven begint te plannen, misschien toch eerst even dit lezen… Uit een enquête die in 2012 in Nederland gedaan werd, bleek dat 40% van de ondervraagden zijn vakantiegeld op een spaarrekening geparkeerd had. Slechts een derde van de respondenten had het besteed aan vakantie. Drie procent van de deelnemers zegde voor zichzelf een groot cadeau gekocht te hebben. De rest van de ondervraagden had er openstaande rekeningen mee betaald of dure, noodzakelijke aankopen gedaan.

Hoewel er in Vlaanderen nauwelijks cijfers over bestaan, kom je na een kleine rondvraag al gauw tot het besef dat ook hier meer en meer mensen het vakantiegeld gebruiken om schulden af te betalen en grotere uitgaven te doen.

Ook veel singles zitten er om diezelfde reden echt op te wachten. Maar wat krijg je nu precies en hoeveel? Daarvoor moet met een aantal elementen rekening gehouden worden.

Enkel en dubbel vakantiegeld?

Ben je in vaste loondienst, dan weet je dat je ook voor de dagen dat je met vakantie bent loon uitbetaald krijgt. Dat noemt men het ‘enkel vakantiegeld’. Wat het dubbel vakantiegeld betreft wordt er (tot nader order) een onderscheid gemaakt tussen bedienden en arbeiders.

Bedienden krijgen hun ‘enkel vakantiegeld’ op het moment dat zij hun vakantie opnemen. Wanneer een bediende in de maand september van 2013 vijf werkdagen vakantie opneemt, zal hij op het einde van diezelfde maand toch 21 betaalde werkdagen op zijn loonstrookje vinden.

Zijn ‘dubbel vakantiegeld’ bedraagt 92% van de normale maandwedde en wordt door veel bedrijven in mei....

Lees verder

Reacties:
Er is bij mij een gelijkaardige situatie aan de hand, ik zou er niet te veel op hopen. Kort uitgelegd: in februari zei mn baas dat hij me niet meer kon betalen en zelf mn ontslag moet geven. Uiteraard ben ik naar mijn vakbond gegaan en mocht zelf nie ...
      UW REACTIE

Een budgetvriendelijk kinderfeestje

Jarige kinderen willen dat er gevierd wordt. Op school, thuis… Ze wensen cadeautjes, hapjes en drankjes, toeters en bellen. Voor wie niet uitkijkt, wordt dat al snel een kostelijke grap.

Met deze 10 tips wordt het leuk voor je kind, zijn gasten én jouw portemonnee.

1. Begin op tijd

Voor de vergeetachtigen onder ons: een verjaardag keert elk jaar weer en valt telkens op dezelfde datum. Cadeaus en feestjes zijn dus zonder meer, lang op voorhand te plannen. Als je er op tijd aan begint, kan je jezelf veroorloven om van promoties te profiteren of naar de goedkoopste oplossingen te zoeken.

2. Bepaal je budget

Alvorens je kind bij de organisatie te betrekken, bepaal je zelf hoeveel je aan het feestje wil en kan uitgeven. Weet je van jezelf dat je een gat in je hand hebt als het er op aankomt je kind een plezier te doen, steek dan het volledige bedrag cash in een enveloppe of een aparte portemonnee en betaal er alles voor het feestje mee.

3. Zoek samen naar een thema

Of je nu een verrassingsfeestje wil organiseren, dan wel je kind de party mee laten uitwerken: een thema bepalen, maakt het altijd wat makkelijker. Zit je dochtertje in een ‘prinsessenperiode’, dan weet je dat er kroontjes en veel roze moeten zijn. Is je zoontje gek van een nieuwe animatiefilm met monsters of auto’s, ga het dan in die richting zoeken.

4. Beperk de duur

Het feestje hoeft echt geen hele namiddag te duren. Een party van 15 tot 18 uur, bijvoorbeeld, is meer dan voldoende. Zeker als de kinderen de volgende dag naar school moeten.

5. Wat je zelf maakt

… is meestal goedkoper. Met andere woorden: als je kind zijn klasgenootjes wil trakteren of een verjaardagstaart op het feest wil: ga dan zelf aan de slag. Voor een kleiner budget dan wat je in de supermarkt of bij de bakker betaalt, bak je zelf ee....

Lees verder       UW REACTIE

Financieel overleven na de scheiding

Overleven met één loon.
Het kan zonder aan levenskwaliteit in te boeten...
Daar sta je dan: opeens ben je niet alleen je partner kwijt, maar moet je het ook nog eens zien te rooien met één enkel inkomen.

Gemakkelijk is anders, want het leven wordt er niet goedkoper op.
En helaas is de Westerse maatschappij op tweeverdieners gebaseerd.


Maar onmogelijk is het zeker niet.

Het moeilijkste eerst:
De financiële afhandeling van de breuk.

Zorg voor een goede (maar faire) deal. Laat je hierbij niet leiden door wraak- of schuldgevoelens. Wat heeft het immers voor nut om persé dat huis te willen behouden als je het niet alleen kunt afbetalen?

Of het te geven aan de partner die je dumpt, terwijl je weet dat het financieel niet haalbaar is voor hem/haar?


Weet trouwens dat het erg moeilijk is om de bank ervan te overtuigen de aansprakelijkheidsclausule van de lening te schrappen.

Met andere woorden: de kans is groot de financiële instelling bij jou komt aankloppen als uw ex-partner het huis niet meer kan afbetalen...



Alimentatie ....

Lees verder       UW REACTIE

Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite



Tesamen